گاهی اوقات  براکت ها یا بریس های ارتودنسی به تنهایی برای جابجایی دندان ها به محلی بهتر یا اصلاح مشکلات مربوط به بایت یا درمان مشکلات مربوط به رشد فک ها کافی نیستند. در این موقعیت ها، ارتودنتیست ممکن است استفاده از ابزارهای خاصی را پیشنهاد دهد. هدگیر ارتودنسی نام کلی است که به ابزاری داده شده که اصولاً خارج از دهان و روی سر یا پشت گردن قرار می گیرد و فشار کافی برای جابجایی درست دندان ها را وارد می کند و رشد صورت و فک را هدایت می کند.

هدگیر ارتودنسی در انواع مختلفی وجود دارد که هر یک برای حصول بهترین نتیجه در شرایط خاصی طراحی شده اند. ارتودنتیست شما برنامه درمانی شما را طراحی خواهد کرد به گونه ای که در آن تمام نیازهای خاص شخص شما لحاظ شده باشند و مناسب ترین نوع هدگیر برای شما انتخاب شود؛ علاوه بر این، دستورالعمل استفاده و نیز مراقبت از آنها نیز در اختیار شما قرار خواهد گرفت. مهم است که این دستورالعمل ها را با دقت پیگیری کنید، به گونه ای که با همکاری بیمار و ارتودنتیست درمان به نتایج بهتری دست پیدا کند.

انواع هدگیر ارتودنسی

انواع هدگیر ارتودنسی

انواع هدگیر ارتودنسی

هدگیر سرویکال پول cervical pull

یکی از رایج ترین انواع هدگیرهای ارتودنسی سرویکال پول  یا هدگیر دور گردنی است. این ابزار یک سیم U شکل دارد که از طرفی به بندهایی متصل می شود که روی دندان های عقب قرار می گیرند، و از طرف دیگر به نواری متصل می شود که پشت گردن قرار می گیرد.

انواع هدگیر ارتودنسی

انواع هدگیر ارتودنسی

هدگیر های پول high-pull headgear

نوع دیگر هدگیر های پول است که روی سر قرار می گیرد که آن هم دارای سیمی است که به دندان ها متصل می شود، به اضافه نواری که در پشت و روی سر قرار می گیرد.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  فرایند پولیش دندان ها چگونه انجام می شود؟

از این نوع هدگیرها معمولاً برای اصلاح اوربایت افقی شدید در کودکان استفاده می شود (که در اصطلاح فنی “اورجت” نامیده می شود) و عملکرد آن به گونه ای است که رشد فک بالا را کنترل می کند. علاوه بر این، از آنها می توان در بزرگسالانی استفاده کرد که برای حفظ وضعیت صحیح بایت و نیز اصلاح فاصله بین دندان ها پس از کشیدن دندان، نیاز به کمک دارند. به طور کلی، این نوع هدگیرها به گونه ای طراحی شده اند که در روز بین ۱۲ تا ۱۴ ساعت استفاده شوند.

انواع هدگیر ارتودنسی

انواع هدگیر ارتودنسی

هدگیر معکوس headgear reverse-pull

نوع دیگر هدگیر معکوس یا همان فیس ماسک (facemask) است. این ابزار عموماً برای اصلاح و درمان آندربایت مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله فک بالا را (به جای عقب کشیدن) به جلو می کشد، که اجازه می دهد فک بالا به فک پایین برسد. این نوع هدگیر از دو قطعه پلاستیکی تشکیل شده است که یکی روی پیشانی و دیگری روی چانه قرار می گیرد و توسط یک چاچوب فلزی عمودی به یکدیگر متصل هستند. الاستیک ها یا سیم هایی که از چارچوب فلزی به براکت های ارتودنسی متصل هستند فشاری وارد می کنند که نیروی کششی دارد. ممکن است لازم باشد این ابزار ۱۴ تا ۱۶ ساعت در روز استفاده شود.

عملکرد هدگیر به شما بستگی دارد

هر کدام از انواع هدگیر را که استفاده می کنید، نکات مهمی هستند که باید از آنها مطلع باشید. شاید ضروری ترین آنها این باشد که: برای مؤثر بودن آن باید دستورالعمل های مربوط به استفاده از آن را با دقت دنبال کنید- یعنی برای مدت زمان مشخصی آن را بپوشید. اگر قرار باشد شب ها از آن استفاده کنید و یک شب استفاده از آن برای شما مقدور نباشد، زمان ازدست رفته را می توانید روز بعد جبران کنید- در غیر اینصورت، تمام تلاشی که در ۷ روز گذشته انجام داده اید از بین خواهد رفت.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  مقایسه براکت دیمون با براکت فلزی

کاملاً طبیعی است تا زمانی که به استفاده از هدگیر ارتودنسی عادت کنید اندکی ناراحتی احساس کنید. خوشبختانه، اگر به درستی از آن استفاده کنید، این ناراحتی ظرف مدت چند روز از بین خواهد رفت. برای کاهش این درد و ناراحتی می توانید از داروهای مسکن مانند ایبوپروفن استفاده کنید که نیاز به نسخه پزشک ندارند، یا در رژیم غذایی خود غذاهای نرم را بگنجانید تا به تنظیم آنها کمک کرده باشید.

گاهگاهی ممکن است هنگام جویدن مقداری درد احساس کنید یا حتی دندان های مولر اول شما اندکی لق شوند. این کاملاً طبیعی است و نشان می دهد ابزار در حال عمل کردن است. با این حال، اگر درد غیر عادی دارید، دقت کنید ممکن است بند تکیه گاه ابزار شل شده باشد و یا ممکن است ناگهان متوجه شوید تنظیم هدگیر به هم خورده است، که می تواند حاکی از بروز یک مشکل باشد. در این صورت فوراً با ارتودنتیست خود تماس بگیرید.

انواع هدگیر ارتودنسی

انواع هدگیر ارتودنسی

نحوه مراقبت از هدگیر ارتودنسی

اگر قصد دارید هدگیر ارتودنسی شما همانطور که باید کار کند- و نیز سلامت عمومی دهان خود را حفظ کنید، بایستی دستورالعمل های مربوط به مراقبت و بهداشت را به خوبی دنبال کنید. بایستی به درستی و بدون هیچ خطری هدگیر خود را بپوشید و دربیاورید. فراموش نکنید در هر بار مراجعه به ارتودنتیست آن را با خود همراه داشته باشید. هنگام ورزش و بازی، یا حتی دویدن دور و اطراف اتاق نیز آن را درآورید.

استفاده از هدگیر ارتودنسی چالشی بزرگ است و همه تأیید می کنند که عادت کردن به آن مدتی زمان می برد. اما فراموش نکنید که شما بخشی از تیم درمان هستید، که ارتودنتیست و پرسنل او هم در آن نقش دارند. با همکاری همه اعضای این تیم رسیدن به هدف ممکن خواهد شد: لبخندی زیبا که تا پایان عمر همراه شما خواهد بود.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  چگونه لکه های بریس ارتودنسی را برطرف کنیم؟

 

۰/۵ (۰ نظر)
0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

*

code