در این نوشته می خوانید:
دیاستم چیست؟
دیاستم (شکاف یا فاصلهی بین دندانی) عبارت است از فاصلهی بین دندانهای فرد. میزان فاصلهی عادی بین دندانها معمولا ۳ میلیمتر در فک پایین و ۴ میلیمتر در فک بالا است. معمولا وجود فاصله بیش از این اندازه، مخصوصا بین دو دندان جلو توجه زیادی به خود جلب میکند. این شرایط اغلب در کودکان مشاهده میشود و باید از طریق درمان مناسب به سرعت برطرف شود. متاسفانه، در افراد بزرگسال، این شرایط ممکن است تداوم یابد و به درمان ارتودنتیک نیاز داشته باشد.
علل بروز شکاف بین دندانی
عدم تناسب بین اندازهی دندانها و اندازهی استخوان فک
تفاوت غیر عادی و ناهنجار بین اندازهی دندانها و اندازهی استخوان فک یکی از شایعترین علل ایجاد شکاف یا فاصلهی بین دندانها است. این اتفاق زمانی رخ میدهد که استخوان فک بسیار بزرگ است در حالی که اندازهی دندانها طبیعی است، یا اینکه اندازهی فک طبیعی و اندازهی دندانها کوچک است.
امتداد فرنوم لبی و اختلال در ساختار فک بالا
امتداد فرنوم لبی فک بالا یکی دیگر از عللی است که در بسیاری مطالعات به عنوان منشاء فاصلهی بین دندانها یا دیاستم شناخته شده است. فرنوم به بافت نرم یا گوشت لثهی اضافی گفته میشود که لب را به حاشیهی لثه متصل میکند. البته، ممکن است این پدیده وجود نداشته باشد، در حالی که دندانهای وسط جلوی قوس دندانی با فاصله از یکدیگر رشد کرده باشند.
از دست رفتن یا افتادن دندانها
یکی دیگر از علل اصلی این مشکل دندانی، از دست رفتن یا افتادن دندان است. این اتفاق باعث ایجاد فاصله بین دندانها خواهد شد و اتفاق بدتر جابجایی دندانها به سمت این فضای خالی است.
بیماری پریودنتیت
پریودنتیت به مرحلهی پیشرفتهی بیماری لثه گفته میشود، که نتیجهی تحلیل استخوان است و منجر به التهاب بافت لثه شده است. این اتفاق بعلاوه ممکن است منجر به تخریب استخوان پیرامون آن و در نتیجه لق شدن دندانی شود که تحت تاثیر بیماری قرار گرفته است. حرکت و جابجایی دندان منجر به شکاف یا فاصلهی بین دندانها خواهد شد و در صورتی که تحت درمان مناسب قرار نگیرد، احتمالا به مرور زمان بدتر هم خواهد شد.
عادات بد دهانی
عادات دهانی از قبیل مکیدن شست یا انگشت، یا فشار زبان به دندانها ممکن است منجر به ایجاد شکاف بین دندانها شود. مکیدن انگشت ممکن است باعث جلو آمدن دندانها و ایجاد فاصله بین آنها شود. برخی افراد نیز حین قورت دادن غذا زبان خود را به پشت دندانها فشار میدهند که میتواند بروز فاصله بین دندانها را در پی داشته باشد.
وراثت یا ژنتیک
یکی از اجتناب ناپذیرترین علل دیاستم، وراثت است. زیرا اندازهی دندانها تحت کنترل عوامل ژنتیکی است. این فرضیه مورد تایید مطالعاتی است که نشان میدهند هایپودونشیا (پر دندانی یا تعداد دندانهای بیشتر از تعداد معمول) و میکرودونشیا (اندازهی کوچک دندانها) منشاء ژنتیکی دارند.
درمانهای فاصلهی بین دندانی
بسیاری از بیماران تمایل دارند فاصلهی بین دندانها را اصلاح نمایند نه به این دلیل که روی سلامت آنها تاثیر سوء داشته است، بلکه به خاطر دلایل زیبایی اقدام به این کار میکنند. امروزه شاخهی ارتودنسی درمانهای متعددی برای بستن فاصلهی بین دندانها ارائه نموده است که عبارتند از:
بریسهای فلزی یا الاینرهای شفاف مانند اینویزیلاین
این روش درمان که عبارت است از استفاده از بریسهای فلزی یا اینویزیلاین، برای بستن فواصل زیاد بین دندانها مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه افراد بسیار زیادی از اینویزیلاینها بهرهمند میشوند زیرا قابل دیدن نیستند و فرد مجبور نیست درگیر مشکلات استفاده از بریسهای فلزی شود. این بریسهای شفاف متحرک هستند، در نتیجه غذا خوردن، مسواک زدن، یا نخ دندان کشیدن دندانها را ساده میکنند.
استفاده از ونیرهای پرسلاین
این روش درمان اساسا عبارت است از استفاده از ونیرها، یک لایه مادهی نازک که بصورت ویژه برای پر کردن فواصل بین دندانها ساخته شده است. این درمان برای اصلاح فواصل اندک بین دندانها عالی است.
باندینگ دندانی
این درمان یکی از جذابترین روشهای اصلاح فاصلهی بین دندانها است. طی این فرایند از مادهای همرنگ دندان برای بستن فاصلهی بین دندانها استفاده میشود. این ماده به گونهای ساخته شده است که هم رنگ دندانها است و به شکلی دور دندان قالب گیری میشود که فاصلهی بین آنها را پوشش میدهد.
روش جراحی برای برداشتن فرنوم لبی
در صورتی که شکاف بین دندانها در نتیجهی بزرگی فرنوم لبی ایجاد شده باشد، پیش از کار گذاشتن بریسها، دندانپزشک یک جراحی جزئی برای برداشتن فرنوم انجام خواهد داد زیرا ممکن است پس از برداشتن بریسها، دندانها مجددا به جای خود بازگردند. فرایند جراحی که به این منظور انجام میشود تحت عنوان فرنکتومی شناخته میشود.
پیشگیری از ایجاد فاصله بین دندانها
در صورتی که علت بروز فاصله بین دندانها شرایط رشد فیزیولوژیک دندانها باشد، متاسفانه راهی برای پیشگیری از آن وجود ندارد. با این حال، در صورتی که به صورت خود به خود بین دندانها فاصله ایجاد شود، با استفاده از بریسها میتوان از جابجایی بیشتر آنها جلوگیری نمود.
از سوی دیگر، کارهای روزمرهای که برای مراقبت از دندانها انجام میدهید، مانند کشیدن نخ دندان و مسواک زدن منظم، بهترین راه برای پیشگیری از این شرایط هستند. رعایت بهداشت دهان و دندان از جمله اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از بروز دیاستم است. پوسیدگی دندان و بیماری لثه از جمله عوامل اصلی هستند که منجر به بروز شکاف بین دندانها میشوند، که بیمار با مراقبتهای پیشگیرانهی میتوان از پیشرفت آن جلوگیری نماید.
نتیجه گیری
در صورتی که بین دندانهای خود فاصله یا شکاف دارید، نکات مهمی هستند که باید در خصوص دیاستم بدانید. برای انتخاب درمان صحیح و مناسب یا اقدامات پیشگیرانه، پی بردن به علت اصلی آن ضروری است.
داشتن دندانهای سالم و زیبا یکی از ویژگیهایی است که موجب بالا رفتن اعتماد به نفس همهی افراد خواهد شد. بنابراین پیش از آنکه خیلی دیر شود، به بهداشت و زیبایی ظاهری دهان و دندان خود رسیدگی نمایید.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.